27.07.2011

Дослідники пропонують методи чоловічої контрацепції майбутнього

Світові вчені працюють над створенням засобів контрацепції для чоловіків - безпечних, ефективних та, що найголовніше, з оборотним ефектом.

Зокрема науковці вивчають побічні ефекти ліків від раку та паразитарних інфекцій, а ще розглядають ідею "знезаряджувати" хвостики сперматозоїдів та підігрівати яєчка.

Майбутнє чоловічої контрацепції більшість американських науковців вбачають в застосуванні двох гормонів - тестостерону та прогестину. Останній надсилає організмові наказ припинити виробляти сперматозоїди.

Ліки, застосовані під час проведених раніше експериментів, виявилися ефективними та безпечними для більшості піддослідних. Однак, спрацювали вони таки не на всіх чоловіках, не обійшлося й без побічних ефектів.

Тож дослідники не припиняють пошуку засобу, яким би можна було перешкодити продукуванню, дозріванню чи рухливості сперматозоїдів, пише NY Times.

Деякі новітні методи контрацепції для чоловіків науковці збираються представити на жовтневій конференції, що влаштовується за підтримки Фонду Білла та Мелінди Гейтс.

Одним із чоловічих засобів для планування сім'ї може стати гамендазол - препарат, одержаний з ліків проти раку. Цю речовину вчені вже протестували на щурах та мавпах і переконалися, що гамендазол заважає спермі дозрівати.

"(Із ним) ви виробляєте нефункціональну сперму", - пояснює представник Медичного центру Університету Канзасу Григорі С. Копф.

Ліки, що не дають вироблятися ретиноєвій кислоті, необхідній, в свою чергу, для вироблення сперми, наразі досліджує репродуктолог з Університету Вашингтона Джон К. Айморі. Цей препарат призначався для лікування паразитарних інфекцій, проте побічним ефектом його виявилося зниження фертильності. На додачу, ліки є несумісними із алкоголем.

"Якби ж не алкоголь, контрацепція була б непотрібна", - жартує вчений.

Іще один препарат, який впливає на вироблення ретиноєвої кислоти, тестує на мишах генетик Медичного центру Колумбійського університету Дебра Волгемут. Фармацевтична компанія Bristol-Meyers Squibb розробила була його для лікування захворювань шкіри, однак ліки виявилися так званим "тестикулярним токсином".

Нейробіолог із Гарварду Девід Клепхем виявив, що в хвостиках сперматозоїдів є кальцієві іонні канали, завдяки яким сперматозоїди "заряджаються", щоб мати силу дістатися яйцеклітин. Науковець вважає, варто знайти спосіб "відключити" канал - і це буде те саме, що вимкнути мотор в автомобілі.

Іще два потенційних, хоча й малоприємних, способи контрацепції винайшов фонд проекту Male Contraception Information. Це введення спеціального гелю в мошонку та підігрівання яєчок за допомогою ультразвуку. Щоправда, в оборотності першого та ефективності другого методу американські вчені мають сумніви.

© 2004–2017 Фонд Елены Пинчук
Использовать материалы с этого сайта можно лишь сославшись (для интернет изданий, сделав гиперссылку) на antiaids.org
Бизнес центр "Парус"
ул. Мечникова, 2, 17 этаж
01601, Киев, Украина
Телефон:   +380 44 490 4805
Факс: +380 44 490 4885
Email: [email protected]
создание сайта